Όταν ένας χρήστης κάνει εγκατάσταση ενός νέου blog στο WordPress, ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνει είναι να αναζητήσει ένα θέμα το οποίο θα ταιριάζει απόλυτα με τη θεματολογία του blog του αλλά και τα γούστα του. Κι ενώ η “βιβλιοθήκη” του WordPress περιέχει πάρα πολλά ωραία θέματα, υπάρχουν πολλές άλλες ιστοσελίδες που παρέχουν πολύ καλύτερα και πιο εξελιγμένα θέματα, δωρεάν. Όταν οι χρήστες βλέπουν δωρεάν θέματα και θέλουν να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν κάποιο, συχνά μπερδεύονται ή δεν γνωρίζουν για το αν αυτό το θέμα περιέχει κακόβουλο κώδικα μέσα ή όχι.
Τα κρακαρισμένα θέματα είναι αυτά που πωλούνται σε ιστοσελίδες όπως το ThemeForest αλλά τα βρίσκεις σε άλλες εντελώς δωρεάν. Αυτοί που κρακάρουν τα θέματα δεν το κάνουν με την καλή τους θέληση, αντίθετα προσθέτουν κακόβουλο κώδικα μέσα τον οποίο δύσκολα μπορεί να εντοπίσει ένας αρχάριος χρήστης με αφορμή να έχουν πρόσβαση στον server ή στο WordPress blog σας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μετά την εγκατάσταση ενός κρακαρισμένου θέματος, διαλύεται εντελώς το WordPress blog με αποτέλεσμα να χρειάζεται να το διαγράψει ο χρήστης και να το ξανά εγκαταστήσει, χάνοντας ότι είχε φτιάξει (αν δεν κράτησε backup / αντίγραφα ασφαλείας).
Λίγες είναι οι ιστοσελίδες οι οποίες δημιουργούν δικά τους θέματα και τα παρέχουν δωρεάν (μαζί με άλλα που τα πουλάνε). Μερικές από τις πιο δημοφιλής ιστοσελίδες που παρέχουν δωρεάν επαγγελματικά θέματα χωρίς κακόβουλο κώδικα αλλά και τεχνική υποστήριξη είναι οι παρακάτω:
- TemplateMonster.com
- ModernThemes.net
- AndersNoren.se
- ThemeIsle.com
- Gavick.com
- Colorlib.com
- Dessign.net
- WPExplorer.com
- GraphPaperPress.com
- WooThemes.com
- ThematoSoup.com
- ThemeZee.com
- ATHEMES.com
- AccessPressThemes.com
- CrocoBlock.com
- MyThemeShop
Αξίζει να ενημερώσουμε πως πρόσθετα όπως το ‘Wordfence Security’ δεν εντοπίζουν τους κακόβολους κώδικες μέσα στα θέματα, οπότε θα είναι άσκοπη η σάρωση τους.