How-To's

Συμπίεση φωτογραφιών για μεγαλύτερη ταχύτητα του site

Συμπίεση φωτογραφιών για μεγαλύτερη ταχύτητα του site

Όσο καλές είναι οι φωτογραφίες για την ιστοσελίδα ή το blog σου, άλλο τόσο οδυνηρές μπορούν να γίνουν για το φόρτωμα των σελίδων. Τόσο η Google όσο και οι υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης καθορίζουν το search ranking σου από διάφορους παράγοντες, και ένας από αυτούς είναι και η ταχύτητα. Εκτός όμως από το SEO, η συμπίεση φωτογραφιών θα μειώσει χώρο από την χωρητικότητα του hosting πακέτου σου, που σημαίνει ότι θα έχεις την ικανότητα να ανεβάσεις ακόμη περισσότερες.

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να κάνεις συμπίεση φωτογραφιών χωρίς αυτές να χάσουν την ανάλυση και την ποιότητα τους. Παρακάτω αναφέρουμε τους πιο απλούς και δημοφιλείς τρόπους:

Συμπίεση φωτογραφιών από τα Windows

Συμπίεση φωτογραφιών από τα Windows

Το JPEGMini είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα για Windows και Mac το οποίο υπόσχεται να μειώσει το μέγεθος των JPEG φωτογραφιών σου χωρίς να χάσουν την ποιότητα τους. Μπορείς να κάνεις συμπίεση φωτογραφιών σέρνοντας μια ή πολλές φωτογραφίες μέσα, ή επιλέγοντας τες απευθείας μέσα από το πρόγραμμα.

Το JPEGMini εκτός από την δωρεάν έκδοση που παρέχει, έχει επίσης και το JPEGMini Pro, με το οποίο οι χρήστες θα μπορούν να μειώσουν το μέγεθος φωτογραφιών άνω των 60MP, να κάνουν συμπίεση φωτογραφιών έως και οκτώ φορές πιο γρήγορα και να χρησιμοποιούν ειδικό plugin για το Lighroom και το Photoshop. Το JPEGMini Pro κοστίζει αυτή την στιγμή 108,19 €, αλλά παρέχεται και δοκιμαστική έκδοση για όσους θέλουν να το δοκιμάσουν πρώτα.

Για τους πιο απαιτητικούς χρήστες που ασχολούνται με servers, υπάρχει και το JPEGmini Server, το οποίο μειώνει το φόρτωμα των σελίδων και γλυτώνει πολύ χωρητικότητα από τον σκληρό δίσκο του server και αρκετό μηνιαίο bandwidth.

Συμπίεση φωτογραφιών μέσω του WordPress

Συμπίεση φωτογραφιών μέσω του WordPress

Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες διαθέσιμα plugins για το WordPress τα οποία υπόσχονται να κάνουν την ιστοσελίδα ή το blog σου καλύτερο. Φυσικά, από τη λίστα δεν θα έλειπαν και τα WP Smush και EWWW Image Optimizer, τα οποία με τη σειρά τους έχουν ως σκοπό να κάνουν συμπίεση φωτογραφιών αυτόματα, χωρίς να μειώνουν την ποιότητα (αν και παρέχεται επιλογή γι ‘αυτό).

Το καλό με τα συγκεκριμένα plugins είναι πως απαιτούν λίγες ρυθμίσεις και μόλις ένα κλικ για να ξεκινήσουν να μειώνουν το μέγεθος των ήδη ανεβασμένων φωτογραφιών. Θέλει προσοχή ωστόσο με τις ρυθμίσεις, αφού παρέχονται και επιλογές οι οποίες κάνουν τόσο δυνατή συμπίεση φωτογραφιών, που η ανάλυση χαλάει κατευθείαν.

Και τα δύο plugins διατίθενται δωρεάν, ενώ έχουν και επί πληρωμής εκδόσεις για τους πιο απαιτητικούς χρήστες.

Αυτόματη συμπίεση φωτογραφιών από τον server

Αυτόματη συμπίεση φωτογραφιών από τον server

Οι πελάτες της GreekHost δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τα παραπάνω, αφού με κάθε εγκατάσταση hosting πακέτου, παρέχουμε και αυτόματο εργαλείο για τη συμπίεση φωτογραφιών το οποίο δεν χρειάζεται ούτε ρυθμίσεις, ούτε επιπλέον κόστος.

Φυσικά, με τη χρήση των παραπάνω εργαλείων, μπορείς να μειώσεις ακόμη περισσότερο το μέγεθος των φωτογραφιών και να αυξήσεις λίγο παραπάνω την ταχύτητα της ιστοσελίδας ή του blog σου. Όλο αυτό, θα σου μειώσει τα έξοδα του server και θα καθυστερήσει τη μεταφορά της ιστοσελίδας σου σε άλλο server.

Εσύ πως μειώνεις το μέγεθος των φωτογραφιών σου; Θα χαρούμε να ακούσουμε τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Σχετικά με τον συντάκτη

Παντελής Καπούλας